(Atenció, aquest article/tutorial només és útil si useu un navegador Firefox o bé l'Internet Explorer 7. Si useu Internet Explorer, qualsevol versió, us recomano Firefox. No he usat mai ni Opera ni Safari)
NOTA: el logo de RSS està generat a partir del SVG de la Wikipèdia.
Fi incís tècnic
Des de fa temps, existeixen planes web que sindiquen el seu contingut. Això facilita a l'usuari el saber quan hi ha un contingut nou. De tota aquesta tecnologia se'n diu RSS.
Principalment, naveguem per internet per (1) a buscar informació puntual, (2) compartir els nostres interessos o bé (3) llegir sobre actualitat. Per al segon i al tercer cas, acostuma a passar que anem moltes vegades a les mateixs planes web per a mirar quins informació ha aparescut nova, quins són els últims titulars del dia, etc. Per a aquests casos, els servidors acostumen a publicar la informació en HTML (plana web normal i corrent) o bé en RSS (un format diferent). A continuació us ensenyo la diferència entre els dos formats:
La primera diferència està en què l'HTML mostra el contingut (la informació) amb un conjunt d'estils que fan que tot sigui més maco per a la vista. Mentre que l'RSS només mostra la informació tal i com és i en alguns casos, només es mostra un petit resum.
La segona diferència la podem veure en la manera d'afegir la plana als nostres bookmarks o favoritos (no sé com se'n diu en català). Quan accedim a una plana que publica el contingut en RSS apareix una petita icona taronja a la barra de navegació (en versions antigus d'Internet Explorer no, poseu-vos Firefox!) com la que us mostro a la dreta:
Podem afegir un favorito en HTML usant el menú de bookmarks.
O bé podem usar la icona de RSS per a tenir un favorito dinàmic.
O bé podem usar la icona de RSS per a tenir un favorito dinàmic.
Si cliquem en aquest quadrat taronja, se'ns afegirà una entrada als bookmarks que durà per nom "el nom del meu blog" però que serà desplegable:Un bookmark dinàmic gràcies a RSS.
La gràcia del bookmark que us mostro en l'anterior captura de pantalla és que cada vegada que jo afegixi infomació al blog, el desplegable mostrarà els nous articles que s'hagin afegit al meu blog!. En el meu cas, com que el blog canvia poc, no és massa important, però si sou fans de llegir els titulars de premsa de digital podeu subscriure-us als RSS de La Vanguardia o de El Pais (ElMundo.es NO té RSS, per assumptes de publicitat...).
De tota aquesta història dels RSS també se'n diu sindicació.
De moment, aquesta és la introducció als RSS. En un proper article us explicaré què són els lectors de RSS.
1 comentari:
Cal destacar que l'exemple que has mostrat és un cas especial de RSS.
Firefox utilitza internament RSS com una carpeta amb Adreces d'interès (o bookmarks) a dins. Aquest sistema s'anomena Adreces d'interès Actives (Active Bookmarks).
Com es veurà en el teu pròxim article aquest sistema és molt més limitat que un lector de RSS.
Publica un comentari a l'entrada