dijous, 29 de març del 2007

Torrent (I)

Amb tot l'enrenou de la pirateria, el compartir fitxers, descarregar-se música, etc... s'estan criminalitzant un conjunt d'eines: la més famosa és l'eMule, però avui vull parlar dels torrents (o BitTorrent).

El problema

Quan descarreguem un fitxer d'internet (visitem una web, mirem un mail, etc...) el nostre ordinador l'agafa d'una altra màquina (servidor). Si aquest fitxer és (1) MOOOLT gros, o bé (2) és petit però interessa a molta gent, o bé (1 i 2) és gros i interessa a molta gent, aquest servidor patirà un excés de càrrega i tothom se'n ressentirà. La idea del torrent és útil quan hi ha molta gent interessada en un fitxer (2).

El torrent (pronunciat tórrent) és una mena de 'posar ordre' en la descàrrega.

El servidor que té el fitxer que tothom vol dóna una porció d'aquest fitxer a cadascú i recorda quina porció té cadascú. A partir d'aquí segueix repartint trossets del fitxer i també reparteix avisos del tipus: "aquest troset també el té aquella altra màquina". En l'article de la Wikipèdia hi ha una imatge del funcionament del torrent força entenedora.

Clients de Torrent
De la mateixa manera que per a navegar fa falta un navegador (firefox, opera, internet explorer) i que per mirar el mail fa falta un programa de correu (thunderbird, outlook), per descarregar un fitxer usant un torrent fa falta un programa especial.
N'hi ha un munt, i a la Wikipèdia hi ha tota una comparativa, però us estalvio la feina i us recomano el µTorrent (microTorrent) (windows).

1 comentari:

Tonino ha dit...

La teva serie sobre Torrent està molt bé. La recomanaré al meu blog.