dijous, 29 de març del 2007

Torrent (III)

A Torrent(I) i a Torrent(II) vaig explicar què són i com s'usen els torrents. Amb això ja ho teniu tot, però per tal que els torrents afavoreixin a tothom, cal que tots els usem bé.

Bones maneres
Per aconseguir que els torrents siguin útils, cal que sempre hi hagi algú compartint el fitxerInteressant. És a dir, no n'hi ha prou amb descarregar-lo al meu ordinador i oblidar-me del problema, cal que EXPLÍCITAMENT comparteixi el meu fitxer.

Seguir compartint
Estarem compartint un fitxerInteressant només si tenim el gestor de torrents encès. Tal i com explicava a Torrent(I), per tal de descarregar un torrent fa falta un pograma especial igual que per descarregar un mail també fa falta un programa especial. Doncs per tal de compartir (encara que ja el tinguem descarregat del tot) cal que mantinguem aquest programa encès.

I la pregunta és, i perquè cal seguir compartint? Per no deixar mai a ningú a mitja descàrrega. De la mateixa manera que jo he tret profit del fet que molta gent comprtaia un fitxerInteressant, cal que els qui venen al darrere també en treguin profit de les nostres aportacions (upload).

El Dilema
Aleshores, he de compartir un fitxer 'por siempre jamás'?
Aquest és el dilema... depèn de cadascú decidir quan deixa de compartir un fitxerInteressant per passar a compartir-ne un altre. El que és rellevant és que:
"com més fitxerInteressants comparteixis al mateix temps, més lentes seran les descàrregues/aportacions."
Un bon criteri per a decidir quan puc deixar de compartir un fitxerInteressant és mirà el teu %compartició (o shareRatio)